Laatst was ik aan het bijpraten met een gewaardeerde oud-collega. Na het algemene verhaal van wat er tussentijds gebeurt is komen steevast vragen in de trend van “Waar zie je jezelf op dit moment?” en “Wat ervaar je de laatste tijd als jouw persoonlijke ontwikkeling?” komen langs.

Ik geeft toe, uit deze vragen blijkt ook een vorm van “beroepsdeformatie”. Ja, wij zijn beide werkzaam als coach.
Wij zijn coaches op verschillende gebieden maar gedreven door dezelfde bron en doelen. Wij willen mensen laten groeien zodat, zij de volgende stap kunnen zetten.

Maar hoe dan ook. Het gesprek kreeg zoals gebruikelijk de nodige diepgang en uiteindelijk kwamen wij bij het punt hoe deze ontwikkeling mogelijk was.

Tijdens dit gesprek plopte bij mij een zin op welke mij nog lang na het gesprek bezig bleef houden.

“Je kan in een volle voorraadkamer verhongeren als je blijf wachten dat iemand jou iets te eten aanbied!”

Ontwikkelingen gebeuren door de manier hoe je bewust en onbewust omgaat met de situaties in jouw leven. Wij zijn gewend om binnen een bepaalde situatie op een bepaalde manier te reageren en te stoppen bij grenzen die wij ooit gedefinieerd hebben.

Wie kent niet de bekende quote “If you do what you always did, you wil get wat you always got”? Een quote die aan diverse grote denkers toegeschreven wordt. Op zich niet zo raar, want er ligt een basiswaarheid binnen deze quote.

Om even terug te komen bij de ruimte die het mogelijk maakt om een persoonlijke ontwikkeling te doorlopen en de volle voorraadkamer. Als je altijd binnen dezelfde banen blijft bewegen en dat voor jou betekend om pas eten te pakken als het jouw aangeboden wordt. Zou het jou kunnen overkomen dat je in een volle voorraadkamer gaat verhongeren.

In de voorraadkamer zal op een gegeven moment jouw overlevingsinstinct jou ertoe aanzetten om van het vertrouwde pad af te stappen en je zult toe geven aan jouw hongergevoel en eten pakken dat jou niet is aangeboden.

In het dagelijks leven bevinden wij ons ook in een volle voorraadkamer, die vol zit met mogelijkheden om ons te ontwikkelen tot wie wij willen zijn. De vraag is alleen wat zorgt ervoor dat je getriggerd wordt om van deze mogelijkheden gebruik te maken.

Om weer terug te komen op het begin van het verhaal.

Wat heeft ervoor gezorgd dat op dit moment persoonlijke ontwikkeling plaats kan vinden? Van welke conditioneringen binnen jouw leven ben je afgestapt om de ruimte voor ontwikkeling te kunnen nemen die er altijd al was?

Vragen waarop alleen jij een antwoord kan geven. Ieder mens is anders! Iedereen heeft zijn eigen verhaal en is daardoor geconditioneerd. Dit zijn Vragen waarop alleen een juist antwoord bestaat.

Een antwoord dat diep in jou verborgen ligt.

Vragen die jou kunnen helpen om een verandering te begrijpen of om een verandering ter wege te brengen. De keuze hierin is aan jou!

Fotocredit: https://www.wikiwand.com/de/Altfriesisches_Haus